neděle 23. září 2012

Do obchodu Látky pro Vás dorazila první zásilka minky. Během podzimu a zimy pak přijdou další odstíny, mimo jiné i minky smetanové, na které se těšíme. Protože se u nás s tímto materiálem setkáváte poprvé, tady je malé shrnutí, co to vlastně minky je, jak o něj pečovat a jak s ním šít tak, abychom se vyvarovali několika zbytečných chyb.
 
Co je to minky?

Minkee je registrovaná značka materiálu firmy Benartex. Setkáte se ale také s podobnými materiály, které se nazývají Minky nebo Minkie. Všechny tyto názvy označují polyesterový mikrovláknový plyš měkčí a hebčí než si dokážete představit. Minky je vhodné na deky, dětské přikrývky, dětské hračky, polštáře a cokoliv dalšího, kde oceníte jeho měkkost.

Minky je pružné, více pruží do šířky než do délky.


Minky můžete koupit v mnoha jeho podobách. Obyčejné jednobarevné či se vzorem. Nejoblíbenějším minky je pravděpodobně minky s protlačovanými hrbolky, které často slýchám jako označení minky ťupkované či s čudlíky. Težko hledat český název, v angličtině toto minky najdete jako „DOT“ minky, tečkované minky.


Fro fajnšmekry je tu minky s protlačovaným vzorem, pruhované minky, ice-cream minky a další.

  
Jak o minky pečovat?

Minky je luxusní 100% polyester, nesráží se a nemačká.

Perte podobně jako fleece, na 30 stupňů na jemný program, použijte jemný prací prostředek. Ždímání nastavte na co nejmenší otáčky. Nepoužívejte aviváž.





Minky nemusíte žehlit. Pokud potřebujete vyžehlit hotový výrobek, např. deku s topem ze 100% bavlny, žehlete přes onen top, nikdy ne minky přímo ( v případě tečkovaného minky byste pravděpodobně přišli o ony tečky). Pokud potřebujete vyžehlit minky jako takové, nastavte nízkou teplotu žehličky, pod minky dejte ručník a žehlete minky z rubové strany.

  

 Šijeme s minky

 Tipy pro šití s minky:

Směr vlasu… minky je textilie, pro kterou je charakteristický směr vlasu. Ten poznáme, přejedeme-li rukou po povrchu minky. Při pohybu po směru vlasu minky neklade žádný odpor, při pohybu ruky proti směru vlasu se povrch „ježí“. Všechny díly stříháme jedním směrem, tak, jak chcete, aby ležel směr vlasu 






  • Minky, stejně jako fleece, se praním nesráží a nemačká se. Je však potřeba předeprat všechny ostatní látky daného projektu, které se při prvním praní mohou srazit.

  • Při stříhání buďte připraveni na chloupky, které se stříháním uvolní. Při šití často čistěte šicí stroj









  • Nechte si při stříhání u minky širší švové přídavky. Minky má tendenci se kroutit, širší švové přídavky Vám usnadní práci

  • Před šitím si látku pořádně našpendlete. Když vzdálenost mezi špedlíky bude 1,2 - 2 cm, minky snadněji zůstane na místě. Pokud šijete s minky poprvé, doporučuji si  minky před strojním šitím nastehovat.

  • Použijte jehlu na silnější materiál, můžete použít jehlu na žerzej




  • Pokud máte stroj s horním podáváním látky či vlastníte kráčející patku, použijte ji!

  • Pokud sešíváte minky a bavlnu (např. bavlněný top deky), pak při strojním šití mějte minky vespod a sešívejte látky ze strany bavlny.

  • Minky NEŽEHLETE přímo!!! 

 A na závěr jedna poslední rada: nejdůležitější je nebát se a směle se pustit do díla!


Žádné komentáře:

Okomentovat